YerelYönetim net’in İnternet Sitesi Değerlendirme Kriterleri

 

www.yerelyonetim.net in İnternet Sitesi Değerlendirme Kriterleri:

1- Görsellik/Estetik/Tasarım

Görsellik ve tasarımı yi olarak nitelendirilebilecek bir site, yüksek kalitede, amaca uygun ve verdiği mesajı destekler nitelikte gözü rahatlatan bir kompozisyonu olmalıdır. Sadece hoş bir giriş sayfası olmaktan ötedir. Kullanılan görsel dilin bir bütünlük içinde olması ve site üzerindeki öğelerin bu amaca hizmet eden şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir.

Hem çerçeve kompozisyonu, hem menülerdeki fonksiyonellik, hem renk uyumu, fotoğraflardaki özgün ebat kullanımı vs. bütün olarak tasarım kapsamında değerlendirilir.

2- Dolaşım/Akışkanlık/Navigasyon

Site içinde seyretmenin (dolaşmanın) ileri geri linklerin, link akışkanlığının, yönlendirmelerin ne kadar kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir nitelikte yapılandırılmış olduğu değerlendirilir.

Sitedeki içeriğin organizasyonunu, bilgi önceliği, sitede kullanılan metotlar, sistematiklik yine akışkanlık kapsamına girer. Bu tür sitelerde oluşturulan model, aranılan bilginin nerde bulunacağını, tıklandığında ekrana neyin çıkacağının önceden tahmin edilmesini sağlar. Site akışının iyi olması, gitmek istenilen yere en hızlı şekilde gidilebilmesi ve sitenin içeriğinin derinlik ve genişliğine kolayca giriş yapabilmesi anlamına gelir.

3- İçerik Zenginliği

Başarılı bir web sitesi içeriği için, hedef kitleye uygunluk, güncellik ve ilgi çekicilik açısından değerlendirilirken, sitedeki metinlerin, gerekli mesajları ne kadar etkin aktarabildiği önemlidir. İçerik değerlendirmesinde öncelikle bu hususlar göz önünde tutulur. İçeriklerin etkinliği, yararlılığı, ifade kolaylığı da göz önünde bulundurulur.

İçerik, sitede verilen bilgi potansiyelidir. Bu salt metinden ibaret değildir. Ses, resim animasyon vb. dokümanlar da içeriktir. İyi olarak değerlendirilecek içerik, amacına uygun olan, izleyici için cazip ve ilgili olan içeriktir. Web için geliştirildiği, kısa, açık ve anlaşılır olmasından anlaşılmalıdır. Bilgi verici, kullanışlı ya da eğlenceli olabilir ama her zaman daha fazlasının istenmesini sağlar.

4-  Etkileşim/İnteraktivite Özelliği

İnternet kullanıcıların, kurum veya kişi ile ne derece kolay ve etkin şekilde etkileşim ve iletişime geçebildiği değerlendirilir. Bu formların düzeni, gönderilmesindeki kolaylık, katılım hızı vb. hususlardır.

Etkileşim (interaktivite), ziyaretçinin aktif olarak katılımına izin veren sitedir. Etkileşimin iyi olması, ziyaretçinin daha sonra ne tıklayacağını seçmesinden ötedir. Kullanıcının almasına ve vermesine olanak sağlar. Ziyaretçinin sadece seyirci değil katılımcı olmasını sağlar. Etkileşim, web ortamını diğer bilgi paylaşımı ortamlarından ayıran en önemli özelliklerden biridir. Etkileşim aslında iletişimin kendisidir. Gazete ve dergilerde iletim söz konusu iken internet sitelerindeki interaktivite iletimi iletişime dönüştürür.

5- Yaygınlık/Yerleşiklik (İndekslenme/Reyting Göstergeleri

Bir sitenin, (belediye veya yerel yönetimin) kendisine yapılan atıfların veya referansların hacmi değerlendirilir. Örneğin, sitenin arama motorlarındaki görünürlük seviyesi; konusu ile ilgili kelimelerle yapılan aramalarda listelenme derecesi; kurumsal kimliğini yansıtma başarısı gibi kriterler dikkate alınır.

6- Özgünlük/Yaratıcılık/Yenilik

Sitenin, görsel, tasarımının, içerik ve teknoloji açısından ne derecede yaratıcı ve/veya yeni yaklaşımlar getirebildiği, içeriklerin hazır metinler veya dokümanlar mı yoksa özgün çalışmalar mı olup olmaması.

7- Bilgi Güvenliği/Gizlilik Politikası

Web sitesinin kullanıcı bilgilerinin gizliliğine ve güvenliğine yönelik politikalarının oluşturulup oluşturulmadığı, gerekli açıklamalar ve önlemlerin yeterliliği, sitenin açıklarının olup olmamasıdır. Bir site interaktivite yönüyle açıldıkça güvenlik zaafları ortaya çıkar. Bu durumda interaktivite açıldıkça ilave güvenlik önlemleri almak gerekmektedir. Bir müşterinin veya vatandaşın vatandaşlık numarasının, kimlik bilgilerinin kötü nityetli kişi ve örgütlerce kullanılabilmesi olasıdır. Bu bilgilerin belli kullanıcı adı ve şifeden bağımsız olarak sunulması vb. durumlar güvenlik zaafıdır.

8- E devlet ve E Belediye Uygulamaları

Bir çok hizmetin bizzat kuruma belediyeye gelmeden internet ortamında gerekirse banka sistemiyle desteklenerek hizmetlerin verilmesi veya ücretlendirilmesi, katılım ve paydaşlıkların tasarlanması.

9- Dil Seçenekleri / Görme Engellilere Uygunluk

Web sitesi için kullanımda olan ana dilden başka dillerin bulunup bulunmaması, ve bulunuyorsa alt linklere bu çevirinin ne derece yapıldığı, görme engelliler için algılama çözümlemeleri vb. kolaylıklar.

10- Teknoloji Kullanımı:

Bir internet sitesinin site iskeletinin, java, animasyon vb. uygulamalarının, indirme ve yükleme linklerinin birden fazla tarayıcı sistem tarafından (explorer, firefox vb.) sağlıklı olarak çalışıp çalışmadığı vb. faktörler sitenin teknoloji kullanımı olarak değerlendirilir.
 
www.yerelyonetim.net
"Yerel Yönetimlerin Güncel Portali"

Spread the love

Bir yanıt yazın