Yerel Yönetimlere Yeni Model Arayışları
Genel Yayın Yönetmenimiz Dr. Ahmet FİDAN’ın da katılımcısı olduğu İzmir Ticaret Odası’nca Çeşme Ilıca Resort Otelde düzenlenen ve 3 gün süren yerel yönetimlere yeni model arayışları konferansı hayli verimli geçti.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun üstlendiği “Yerel Yönetimlerde Yeni Model Arayışları” konulu arama konferansı 24-26 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Çeşme Ilıca Otel’de düzenlenen arama konferansına İzmir Valisi Cahit Kıraç, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Yalova Valisi Yusuf Erbay, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, CHP Milletvekili Bülent Baratalı, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi ile çok sayıda yerel yönetici katıldı.
Konferans açılış bölümünde konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, arama konferanslarının ortak görüş yeretmek, ortak sorunlara birlikte çözüm bulmak, daha iyiye ulaşmak, gelişmek için neler yapılması gerektiğini birlikte belirlemek için ve ortak hedefleri seçmek amacıyla yapıldığını kaydetti. İzmir’in zengin bir arama konferansı kültürü ve tecrübesi olduğunu ifade eden Vali Kıraç, “İlimizde gelişen bu beraber çalışma kültürünü ve sinarjisini bugün burada hep birlikte ‘Yerel Yönetimlerde Yeni Model Arayışları’ konferansı ile bir kez daha ortaya koyacağımızdan hiç şüphem yoktur” dedi. Dünyada son yıllarda hızlı bir değişim süreci yaşandığına dikkat çeken Vali Kıraç, şunları söyledi: “Artık kamu hizmetlerinin üretimi ve en kısa yoldan en etkili biçimde sunumu modern devletin kaçınılmaz bir unsuru olarak değerlendirilmektedir. Artık idarenin itibarının insana sunduğu kaliteli hizmetle artacağına inanılmaktadır.”
Türkiye’de yerel yönetimlerin özellikle son 30 yıl içinde büyük değişim ve gelişim gösterdiğine işaret eden Vali Kıraç, Türkiye’nin son dönemde Avrupa Birliği ile ilişkilerinin gelişmesi ve tam üyelik yolunda kararlı bir şekilde yürüyor olmasının da belediyelerin gelişimi açısından büyük faydalar sağladığına dikkat çekti. Yerel yönetimlerde demokrasi kavramının önemine vurgu yapan Vali Kıraç, “Yerel yönetimlerin temel özelliği demokrasiye olan katkılarıdır. Ancak bu katkı, yöneticilerin seçimle gelmesinden çok ötedir. Yerel yönetim birimleri her daim kendini geliştiren, eksiklerini tamamlayan ve en önemlisi yerel demokrasiyi güçlendirmek için çabalayan kurumlar olarak tüm kurum ve kuruluşlara örnek olmalıdır” diye konuştu. Kıraç, küreselleşme süreci ile birlikte yerel yönetimlerin büyük önem kazandığını, dolaşımda serbestleşen sermaye ve yerel aktörler yoluyla kendine yatırım yapacak yer aramaya başladığını söyledi.
Yerel yönetimlerin kentin tanıtımında ve markalaşma sürecinde ön planda olması gerektiğini vurgulayan Vali Kıraç, “Yerel yönetimler yerel ekonominin gelişmesine katkı sağlamalı, ayrıca kent içinde ticaret ve sanayiyi geliştirirken kentte yaşayanların yaşam düzeylerinin yükselmesine de özen göstermeli, yani sadece büyümeyi değil kalkınmayı da ön plana almalıdırlar” dedi. Yerel yönetimlerin bugünkü yapıları nedeniyle görevlerini tamamiyle yerine getirmesinin mümkün olmadığını dile getiren Kıraç, yerel yönetim felsefesinin yöneticiler ve uygulayıcılar tarafından özümsenmesi gerektiğini ifade etti.
“EMİR-KOMUTA ZİNCİRİ İLE KENT YÖNETİLMEZ”
Yerel yönetimin kentte yaşayan insanlar için çok önemli olduğunu belirten İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bu işin bir standartı olması gerektiğini söyledi. Bu nedenle bir arama konferansı düzenleyerek, ortak akıl oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Demirtaş, “Yerel yönetimin iyi olduğu kentlerde insanlar mutlu oluyor, kendini iyi hissediyor. Fakat eğer kötüyse yaşam insanlar için işkenceye dönüşüyor. Yerel yönetimin bir standartı, kuralı olmalı. Biz burada bu modelin arayışını yapıyoruz. 2009 Mart seçimlerinde ülkemize yeni bir yönetim anlayışı önerebilirmiyiz düşüncesiyle bu konferansı düzenledik. Kenti yaratanlarla yönetenlerin ortak aklı olmalıdır. Emir-komuta zinciriyle, itaatle, gizlilikle değil, ortak akıl ve saydamlıkla bir kent yönetilir. Biz burada böyle bir kente geçişin modelini yaratabiliriz” dedi. İyi bir kent yönetiminin ekonomi ile bağlantılı olması gerektiğini belirten Demirtaş, Türkiye için yeni bir modeli aradıklarını söyledi. Dünyada merkezilikten yerele doğru dönüş trendinin olduğunu ifade eden Demirtaş, “Kenti yöneten insanların kentin sahibi gibi davrandıklarını görüyoruz. Bu doğru değil. Paydaşlarla ortak akılla bir model oluşturulmalı ve kent böyle yönetilmeli. Ortaçağ yöntemlerle bir kent yönetemeyiz. Dünya trendlerini takip etmeliyiz. Koca kentlerin yönetimleri tepedeki bir kişiyle olmamalı” dedi. Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da konferansa davet edildiğini fakat davete icabet etmediğini ve belediyeden herhangi bir temsilcinin de konferansta bulunmadığını da sözlerine ekledi.