Yerel Yönetimler Çalıştayı Ordu’da Başladı
6360 Sayılı Kanun Ekseninde düzenlenen Yerel Yönetim Reformları Projesi’nin ikinci çalıştay toplantısı Ordu’da başladı.
18-20 Kasım 2016 tarihleri arasında yapılacak olan ve 6 oturum başlığının masaya yatırılacağı toplantının açılışı programına Başkan Enver Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Genel Sekreter Dr. Mustafa Çöpoğlu, 35 farklı kamu kurum ve kuruluşu ile özel teşebbüsten ve 5 farklı üniversiteden toplam 121 katılımcının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
YEREL YÖNETİMLER HALKA DOĞRUDAN HİZMET SUNAN BİR ALAN
Çalıştayın açılış programına katılan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, millete doğrudan hizmet veren yerel yönetimler adına düzenlenen bu çalıştayın verimli geçmesini temenni ederken, yerel yönetimlerin halka doğrudan hizmet sunan ve halkın bol miktarda sevgisinin kazanılmasına vesile olan bir alan olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Allah çalışmalarınızdaki gücünüzü artırsın. Milletimizin talebini yerine getirirken bire bir temas kurarak hizmetleri artırmak lazım. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sorumluluklarımız daha da arttı. Şehitlerimizin üzerimizde ağır bir sorumluluğu var. Onlara olan can borcumuzu yerine getirme gayretiyle çalışmalarımızı sürdürmemiz lazım” dedi.
YEREL YÖNETİMLER REFORMU SON 15 YILDA YAPILAN EN ÖNEMLİ REFORM
Projenin koordinatörlüğünü yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve YERELSEN Başkanvekili Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Son 15 yılda hükümetimiz, sosyal güvenlikten sağlığa ve idari yapılanmaya kadar pek çok reforma imza attı. En önemlisi de yerel yönetim alanında yapılan reformlarlardır. İdari ve mali özelliği değişen yerel yönetimler daha şeffaf, demokratik, katılımcı ve daha hesap verir bir hâle geldi. Bu şekilde kamu kaynaklarının etkin ve etkili kullanımı sağlandı. Vatandaşlarımızı bire bir ilgilendiren yerel yönetim reformu çalışmalarında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ordu ili, Türkiye’nin en dağınık yerleşim birimlerinden biri. Yol ağımız oldukça geniş. Karayollarının sorumluluk alanındaki toplam yol ağı 79 bin km, Ordu’nun toplam yol ağı ise 26 bin km. Bu şartlarda bile 6360 sayılı Kanun’u test ettik ve bu testi başarıyla geçtiğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
BU ÇALIŞTAY DİĞER SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE YOL GÖSTERİCİ OLACAK
Sakarya çalıştayının oldukça başarılı geçtiğini ifade eden Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Çok önemli ve verimli sonuçlar almaya başladık. Bu proje, merkezi yönetimden büyükşehir belediyelerine ve mülki idareden ilçe belediyelerine kadar bu konunun tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Çalıştayda yerel yönetimlerin hem sorunları hem de çözüm önerilerini bir arada görüşmemiz, inanıyorum ki ülkemizin diğer sorunlarının çözümünde de yol gösterici olacaktır. Bu kapsamda yapılacak çalıştayın sonuncusu 25-27 Kasım tarihleri arasında Antalya’da yapılacak ve çıkan sonuç kamuoyuyla paylaşılacak ” dedi.
YEREL YÖNETİMLER, SORUNLARI DOĞRUDAN ÇÖZEN BİR MEKANİZMA
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Hamza Ateş ise başka faktörleri de tetikleyici olduğuna dikkat çektiği yerel yönetimlerin bir sevap kazanma aracı olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin sorunları doğrudan çözen bir mekanizma olduğunu belirten Prof. Dr. Ateş, “Büyük oranda kentleşen ülkemizin kentleşmedeki katkıyı yerel yönetimler sunacak. Cumhurbaşkanımız da dâhil pek çok önemli yöneticimiz yerel yönetimlerden geliyor” şeklinde konuştu.
Ordu çalıştayında İtfaiye ve Afet Yönetimi, Zabıta Ruhsat ve Denetim Hizmeti, İmar ve Planlama Hizmetleri Yönetimi, Çevre ve Atık Yönetimi, Kırsal ve Kentsel Ulaşım, Toplu Taşıma ve UKOME ile AYKOME konuları ele alınacak. Ordu çalıştayı Pazar günü sona erecek.