Kent sakinlerinin taleplerini yerel yönetimlerle buluşturan Muhit.co açıldı

Şehir, semt ya da mahalle sakinlerini yerel yönetimlerle buluşturan Muhit.co geçtiğimiz hafta açıldı. MIT’de şehir planlamacılığı alanında yüksek lisans yapan Sera Tolgay ile Amsterdam ve İstanbul’da grafik ve web tasarımcısı olarak farklı teknoloji girişimleriyle çalışan Daniel Swakman‘ın ortak projesi, vatandaşların yerel yönetime daha etkin bir şekilde katılmasını amaçlıyor.

TechSoup Europe ve Toplum Gönüllüleri (TOG) tarafından düzenlenen ve sosyal projelere odaklanan Things hackathon’uyla başlayan Muhit, buradan ve Bilgi Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nden aldığı destekle yaklaşık altı ayda bugünkü haline getirilmiş. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen Muhit, aralarında şehir planlamacısı Ece Ömür ve geliştirici Güney Can Gökoğlu‘nun bulunduğu bir grup gönüllü ekibin ürünü.

Muhit, kullanımı olukça kolay bir platforma ve yapmanız gereken, e-posta ya da Facebook hesabınızla belirli bir bölgeden üye olmak ve yaşadığınız yerle ilgili görmek istediğiniz geliştirmeleri paylaşmak. Bugüne kadar 300 kayıt aldığını söyleyen Muhit’te basketbol sahasının gece aydınlatılmasından şehirde bisikletler için daha fazla park yeri açılmasına kadar farklı konularda yaklaşık 100 öneri paylaşılmış.

Paylaşımları bölgelere göre görüntüleyebildiğiniz Muhit, konum bazlı olarak size yaşadığınız yerle ilgili önerileri de gösteriyor. Bu önerileri destekleyebiliyor ve böylelikle daha fazla öne çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Zira Muhit’in asıl işlevi bu fikirlerin yerel yönetimlerce hayata geçirilmesini sağlamak. Bunun için muhtarlar ve belediyelerin platformda aktif bir şekilde yer alması planlanıyor.

Muhit, yaptığı soft launch ile birlikte kullanıcılarından aldığı geri dönüşlere göre geliştirmelere devam edecek. Muhit’in pilot çalışması ise Beşiktaş Belediyesi ile işbirliği içinde yapılacak. Muhtar ve belediye çalışanlarının Muhit’te kullanıcılardan gelen önerilerle etkileşime geçmesi ve bu sayede platformda yüksek destek gören fikirlerin hayata geçirilmesi sağlanabilecek. Muhit, bu etkileşimleri düzenli bir şekilde raporlayarak yerel yönetimlerin performansına dair analizler sunmayı da planlıyor. Raporlar, belirli bir süre zarfında bir bölgedeki ihtiyaçların ne kadarının ilgili muhtar ya da belediye tarafından dikkate alındığı ve bunlara yanıt verilme süresi gibi ölçümleri içerecek.

İlerleyen dönemlerde farklı organizasyonların platforma dahil edilmesi ve destek gören fikirlerle ilgili yeni projeler üretmelerinin mümkün hale gelmesi söz konusu. Bunun  STK’lar kadar girişimci adaylarını da ilgilendiren bir geliştirme olacağını söyleyebiliriz. Zira, Muhit, halihazırda talebin oluştuğu konuları sıralamasıyla, yenilikçi çözüm bulacak bir soru arayan teknoloji girişimcileri için oldukça yararlı bir platform olabilir.

Son dönemde Türkiye’de de kitlelerin gücünü kullanmak isteyen yerel yönetim platformlarının yaygınlaştığını görmek olumlu bir gelişme. Halihazırda dünya genelinde giderek yaygınlıkla kullanılan benzer platformlar düşünüldüğünde Muhit’in Türkiye’de önemli bir boşluğu doldurma potansiyeli var.

 

Spread the love

Bir yanıt yazın