Karadeniz ve Kıyıları Yerel Yönetimler Birliği Kuruluş Çalışmaları Kapsamında İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığında Toplantı Gerçekleştirildi
Karadeniz ve Kıyıları Yerel Yönetimler Birliği kuruluş çalışmaları kapsamında, İBB Çevre Koruma ve Konrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen ERDİNÇLER’in makamında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, katılımcı yerel yönetim kuruluşlarının teşkilatlanması ve bu kuruluşların dayandığı mevzuat alternatifleri konuşuldu.
Karadeniz ve kıyıları yerel yönetimlerin entegrasyon, koodinasyon, akreditasyon ve özellikle de eğitim gereksinimlerine çözüm üretmek, ayrıca coğrafi bağlamda ortak mikro yerel altı, yerel, orta ölçekli, ulus altı bölgesel, ulusal, ulus üstü bölgesel ve kentsel bağlamlı metropoliten ölçekli projeler yapmak, özellikle İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve TAM GERİ DÖNÜŞÜM(sıfır atık) sistemleri, belediyeler ve İl Özel İdareleri gibi yerel yönetimlerin enerji regülasyonları, bölgesel entegre ulaşım sistemleri, çevre düzeni, ulaşım master planları ve kentsel dönüşüm uygulamaları konusunda kollektif ve paydaşlık esasına dayalı projeler üretmek ve tümden bölgenin (uluslararası ölçekli Karadeniz havzası) çevresel, kültürel ve bayındırlık anlamında korunması ve geliştirilmesi amaçlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen toplantının gündeminde aşağıdaki konular yer aldı.
1. Birliğin adı ve kapsamının görüşülmesi
2. Birlik başkanlığı oluşumunun ve sistematiğinin belirlenmesi (Hangi tür yerel
yönetimlerden oluşacağına, kaçar meclis üyesi ile yerel yönetimlerin temsil edileceğine
ve seçilen üyelerin sürelerine yönelik öneri ve/veya varsa kısıtlar)
3. Birliği (dönerli olacak şekilde) başkanlığının görüşülmesi
4. Uluslararası ölçekli kurucu yerel yönetim katılımcılarının tekliflerinin yapılması
5. Birlik tüzüğünü hazırlamakla görevli komisyonun belirlenmesi
6. Birlik merkezine ilişkin tekliflerin görüşülmesi
7. Birliği oluşturacak yerel yönetimlerin (Belediye ve İl Özel İdareleri) katılım paylarını
öngörülmesi
8. Kurucu alt komisyon tekliflerinin alınması
9. Kurucu Başkan tekliflerinin alınması
10. Kurucu Genel Sekreter tekliflerinin alınması
11. Birlikten çıkmaya ilişkin GENEL hususların öngörülmesi
12. Yabancı birlik üyeleri için, Büyükelçilik Koordinasyon Kurulunun öngörülmesi
13. (Varsa) başkaca öneriler
Toplantının Onursal Başkanı Prof.Dr. Ruşen Keleş başta olmak üzere katılanlar arasında; Dr. Ahmet Fidan (Ordu Üniversitesi), Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu (TMMOB Şehir Plancıları Odası), Prof. Dr. Mesut Doğan (İstanbul Üniversitesi), Doç. Dr. Alparslan Hamdi Kuzucuoğlu (Medeniyet Üniversitesi) yer aldı.
Ayrıca, Prof.Dr. Aynur Can Atmaca (Marmara üniversitesi), Prof.Dr. Hasan Tezcan Yıldırım (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa), Prof.Dr. Adem Esen (İstanbul Üniversitesi), Eyüp Muhçu (Mimarlar Odası Başkanı) ve Prof.Dr. Sevim Budak (İstanbul Üniversitesi) mazeretlerinden dolayı katılım gerçekleştiremediler.
Haberle İlgili Diğer Görseller: