Nişantaşı Üniversitesi ve Uluslararası Makedonya Vizyon Üniversitelerinin öncülüğünde, Portekiz’de 16-17 Aralık 2023 tarihlerinde sekizincisi düzenlenen kongrenin çevrimiçi oturumları haftasonuna rağmen oldukça doluydu.
Uluslararası CEO Kongresi, akademisyenlerin, girişimcilerin, kamu-özel-STK yöneticilerinin, sanatçıların ve lisansüstü öğrencilerinin iletişim, ekonomi, girişimcilik, yönetim, organizasyon ve sosyal bilimler alanlarında bilgi paylaşımında bulunduğu, akademik, sosyal anlamda gelişmeyi amaçlayan bir platform. Her kesimin katılımına ve katkısına açık kültürel niteliktedir.
Kongreye, Genel Yayın Yönetmenimiz Dr. Ahmet FİDAN’ın da, “Çevrimiçi Yöntemle Yerel Yönetimlerin Mali Denetiminde Çoğulcu Yaklaşım: Çapraz Denetim Sistemleri”(Pluralistic Approach to Financial Audit of Local Governments with Online Method: Cross Audit Systems) konulu sunumuyla katıldı.
Fidan kongrede şu hususlara değindi:
Devletin en büyük tüzel kişilik olması, “devlet” sıfatını taşıyorsa da “hukukun üstünlüğü”nü esas alması önemlidir. Hukukun olmadığı bir devlette “denetim” kavramı da boşta veya fonksiyonsuz kalacaktır. Bu üzücü duruma karşın, çevrimiçi yöntemler, dijital teknoloji, devletin kendi kendini denetlemesine ve vatandaşların günışığında yönetimi çok belirgin hissetmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda, başta hukuksal olmak üzere kendi kendini (hakkıyla) denetlemekten kaçınan devlet teknolojik gelişmeler karşısında denetlenmek zorunda kalmaktadır. Dahası uluslararası gelişmeler ve gelişmiş ülkelerin teknolojik standartlarına entegrasyon, koordinasyon ve akreditasyon kaygısıyla uymak zorunda kalan devlet bir nevi istemese de küresel denetim çarkının şirazesine girmektedir.
Denetim konusunun sevimsiz bir olgu olduğunu baştan belirtmemizde fayda bulunmaktadır. Zira, sosyal medyadaki paylaşımlarımızda bile denetim konusundaki paylaşımımız en az beğeni alan veya ilgi gören paylaşım olduğunu görmekteyiz.
Bunu nasıl açıklayabiliriz? Bunun adına, kuvvetle muhtemel literatürde ilk defa değineceğimiz “denetim dilemması” diyebiliriz. Böylece DENETİM DİLEMMASINI da bu vesile ile literatüre geçirmiş bulunmaktayız. Herkes denetim olsun istiyor ancak,
DENETİMİ YAYŞAMAK İSTEMİYOR,
KONUŞMAK İSTEMİYOR,
DUYMAK İSTEMİYOR,
AMA SADECE İSTİYOR, başkalarının başına geldiği sürece.
Fidan kongrenin kapanış oturumunda da, Akademyanın küresellikten evrenselliğe yolculuğunun önemini ülkemizdeki akademik çalışmaların uluslararasılaşmasının önemini, rekabet gücümüzün bilimde rekabet kategorisiyle de geliştirilmesinin önemini, bu yıl sekizincisi düzenlenen kongrenin bu aşamaya kadar getirilmesinin özverisini vurguladı.
Kogngre yönetimi, yıl sonuna kadar tam metin yayınlanacağını bildirmiştir.