Belediye Sayısı 3.225 ten 2.101 e iniyor!
Üzerinde Uzun Süredir Çalışılan 2009 Yerel Seçimlerinin Seyrini Değiştirebilecek "5747 SAYILI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE İLÇE KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN" 22.03.2008 de yürürlüğe girdi.
Uzmanlarımız, bu ivmenin devam edeceğini söylemekteler. Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ile kamu sektörününü küçülmesi, özelleştirme, özerkleştirme, sivilleşme gelişmelerinin bir sonucu olarak genel anlamda devletin merkezi yönetim ve yerel yönetimiyle bir bütün olarak küçülme sürecini yaşadığını söylediler.
Üzerinde uzun süredir çalışılan 2009 yerel seçimlerinin seyrini değiştirebilecek "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" Bakanlar Kurulu tarafından benimsendi. Tasarıyla 3 bin 225 olan belediye sayısı 2 bin 101’e indiriliyor. 42 yeni ilçe kuruluyor. En fazla ilçe kurulacak kent 8 ilçeyle İstanbul.
3 BİN 225 BELEDİYE 2 BİN 101’E DÜŞECEK
Şahin, "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nın da kurulun gündemine gelerek imzaya açıldığını belirterek, "Şu anda ülkemizde 3 bin 225 belediye mevcuttur. Bu kanun tasarısı yasalaştığı takdirde Türkiye’deki, büyükşehir, büyükşehir ilçe belediyesi, il belediyesi, ilçe ve belde belediyesi olarak 2 bin 101 belediye kalacaktır" dedi.
42 YENİ İLÇE KURULUYOR
Şahin tasarı hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu tasarıyla büyükşehir belediye sınırları içinde 42 yeni ilçe kurulmaktadır. Büyükşehir belediyelerinde 283 ilk kademe belediyesi vardır. Artık ilk kademe belediyesi statüsü ortadan kalkmaktadır. 283 ilk kademe belediyelerinden 34’ü ilçe haline getiriliyor, 241’i en yakın ilçeye mahalle oluyor, 8’i büyükşehir dışına çıkarılıyor. Bunların 7’si belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edecek 1’i de köye dönüşüyor. Ayrıca İstanbul’da Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilmektedir. Adana’da 2, Ankara’da 1, Antalya’da 5, Diyarbakır’da 4, Kocaeli’de 6, İstanbul’da 8, İzmir’de 2, Mersin’de 3, Sakarya’da 4, Samsun’da 3, Erzurum’da 2 ve Eskişehir’de 2 olmak üzere 42 yeni ilçe kurulduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum."
TÜZEL KİŞİLİKLERİ SEÇİMLERE KADAR DEVAM EDECEK
Son yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonucu 863 beldenin nüfusunun 2 binin altına düştüğünü anımsatan Şahin, 2005 yılında yürürlüğe giren Belediyeler Kanunu’nun 11. maddesinde nüfusları 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması ve köye dönüşmesiyle ilgili zaten bir düzenlemenin olduğunu söyledi. Şahin böylece idari bir kararla kapatılacak olan bu belediyelerin yasayla kapatılacağını belirtti.
Adalet Bakanı Şahin, tüzel kişilikleri sona erecek olan 863 belde belediyesinin tüzel kişiliklerinin ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edeceğini açıklayarak, bu belediyelerin kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde bağlı oldukları il veya ilçe belediyelerine katılma imkanı getirildiğini kaydetti. Katılmak için tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerle katılacakları il veya ilçe belediyeleri arasında başka bir köy veya belediyenin bulunmaması gerektiğini ifade eden Şahin, "Bir kriter daha var. Bu belediyeler ile il veya ilçe belediye arasındaki uzaklığın meskun sahaya en fazla en fazla 10 km uzak olması. Bu da bir imkan olarak getiriliyor. Yani sadece köye dönüşmesi değil aynı zamanda kendisine en yakın il veya ilçe belediyesine bir mahalle olması da söz konusudur" diye konuştu.
BELEDİYELERDE HİZMETLER NASIL GÖRÜLECEK?
Kapatılan belde belediyelerinde hizmetlerin nasıl görüleceğini de Şahin şöyle açıkladı:
"Bu hizmetleri il özel idareleri ve köylere hizmet götürme birlikleri bundan sonra görmeye devam edecekler. Özel idarelerine ve köye hizmet götürme birliklerine İller Bankası’ndan bu hizmetler için daha önce gönderilen paylar gönderilmeye devam edecek. Personel tüm özlük haklarını muhafaza etmektedir. İhtiyaç durumuna göre o yerleşim yerlerinde o ilçelerde diğer kamu kuruluşlarında başta özel idarede değerlendirilmeye devam edecektir."
200 MİLYON YTL BORÇLARI VAR
Bakan Şahin, belediye statüsünü kaybedecek olan bu yerleşim yerlerinin şu anda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL borcu bulunduğuna işaret ederek, "Bu belediyelerimizin nüfuslarının azalması tabii ki onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır. Zaten şu anda personelinin çok önemli bir bölümü maaşını ödemekte zorluk çekmektedir. Hatta uzun bir süre maaşını da ödeyememektedir. Böylece hükümet olarak yerel yönetimlerle ilgili hizmet maliyetlerinin düşürülmesi ve kaynak israfının önlenmesi, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilmesi, etkili bir koordinasyon sağlanması, yerel hizmetlerde kalite verimliliğinin artırılması gibi gayelerle bu düzenlemeleri yapmakta olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
YENİ KURULACAK İLÇELER HANGİLERİ
Bakan Şahin sorulan bir soru üzerine yeni kurulacak olan ilçelerin de şunlar olduğunu söyledi:
"Adana’da Çukurova ve Sarıçam; Ankara,’da Pursaklar; Antalya’da Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa; Diyarbakır’da Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir;
Kocaeli’nde Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Karttepe; İstanbul’da Arnavutköy, Ataşehir, Başakşenir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi; İzmir’de Bayraklı ve Karabağlar; Mersin’de Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir; Sakarya’da Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan; Samsun’da Atakum,Canik ve İlkadım; Erzurum’da Palandöken ve Yakutiye, Eskişehir’de Odunpazarı ve Tepebaşı."
Kaynak: ANKA